zaterdag 19 januari 2013

Savarijn als uitvalsbasis

Bezoek aan Leuven kon niet doorgaan. En met gevoel van spijt daardoor ook niet het diner bij restaurant Luzine van Jeroen Meus, de chef met het kookprogramma Dagelijkse Kost op de Belgische TV. Daarom maar een bezoek aan het Savarijn in Nijmegen ingelast. Voor mij een programma met bekende kost, maar wel altijd rustig en ontspannen uit eten.

Het was een rustige zaterdagavond en verschillende tafeltjes bleven leeg (het was immers begin januari). Die bekende kost deed ik ook mezelf aan door, zoals altijd, te beginnen met zes rauwe oesters en bijpassende wijn. Helaas was de wijn erg neutraal en de hoop dat het goed zou smaken bij de oestertjes werd evenmin bewaarheid. En in het lekkere zoute vocht van elke schelp rustten nog gruisrestjes.

Betere wijn-spijscombi was de Weissburgunder bij wederom een voorgerecht (want een hoofdgerecht is wat te veel en zo blijft er nog plaats voor een dessert). Ik koos dit keer voor iets uit het dagmenu: de bloedworst met chips van buikspek, geserveerd met in azijn gemarineerde witte kool en appeldressing van. Best lekker, maar volgende keer toch maar weer liever het bord risotto met Reypenaerkaas, met daarop gebakken kalfszwezerik. Die werd geserveerd met een Spätburgunder.

Goed was in ieder geval het brood dat op tafel kwam te staan en ook de persoonlijke groet die de eigenaar aan tafel kwam brengen – aan meerdere gasten. Ik voelde me op mijn gemak, in een rustig interieur met kunstelementen en zonder harde muziek. Geen bijzondere en vernieuwende spijzen, geen toppertje, maar een veilige plek om terug te komen als uitvalsbasis.

Geen opmerkingen: