donderdag 12 maart 2009

Was getekend: kaas van Natrop, Nijmegen



Kaaseters in Nijmegen zijn grofweg verdeeld in twee kampen: zij die hun kaas inkopen bij Natrop en zij die hun kaas betrekken bij De Wit.

De situering van het kaasaanbod in de Nijmeegse binnenstad is enigszins absurd te noemen: op een steenworp afstand van elkaar bevinden zich twee goed gesorteerde kaaswinkels. Aan het begin van de Hezelstraat is De Wit gevestigd (vleeswaar, noten en zuidvruchten, bij het afrekenen de opmerking “weet u zeker dat u niets vergeten bent?” en, oh ja, “wijntje erbij?”). Om de hoek, in de Houtstraat, zit Natrop (boter, kaas en eieren).

Het aanbod van Natrop is klein maar fijn en de kaas wordt vers afgesneden (“plakje proeven?”). Het is een genot mevrouw Natrop tot op een gram of twee nauwkeurig de gewenste bestelling te zien afsnijden, haar de veelal Franse kaasjes te laten keuren op de beoogde consumeerdatum (“nog een of twee dagen bewaren buiten de koelkast, dan is ‘ie op z’n lekkerst”) of Piet Natrop een gigantische kaas in tweeën te zien trekken met een stuk ijzerdraad.

Maar met ingang van 1 april 2009 gaat Natrop met pensioen. Dat betekent: nog twee weken lang kaas bij de borrel, kaasfondue, kaasplankjes en kaas-direct-opeten-met-de-koelkastdeur-nog-open. En dan is Nijmegen jammer genoeg een instituut armer.

2 opmerkingen:

Safran zei

Mogelijk ter vervanging (voor zover mogelijk) van Natrop: wij hebben laatst kazen gehaald bij de Fun Food Factory. Een deel hiervan wordt door eigenaar Rob Beernink zelf meegenomen vanuit Frankrijk. Wij hadden een Lucullus, Capra, Saint Mauré en Rossini en ze smaakten ons - en onze gasten - erg goed.

Anna Sanchez zei

Safran,

De Fun Food Factory heeft nog meer heerlijkheden in voorraad, waarvan er eentje goed zal smaken bij al die kazen die je noemt, namelijk brood van Menno. Ik schrijf er binnenkort over op mijn blog.